Szemvizsgálat

Látásvizsgálat felnőttek, és már beszélni tudó gyermekek részére

Nagyon fontosnak tartjuk az anamnézist: igények, panaszok felmérését, egészségügyi állapot kikérdezését, ami esetleges gyógyszerek szedésére akár korábbi-főként szemészeti-beavatkozásokra is irányul.

Első lépésben refraktométerrel (computer) kapunk a szem állapotáról egy objektív, kiindulási alapot. Majd a páciens közreműködésével, szubjektív módon folytatjuk, próbakeret, lencsék segítségével.  Minden esetben távoli korrekció meghatározása az elsődleges (csak olvasószemüveg igénye esetén is). Ezt követi a közeli dioptria meghatározása, amit felhasználási igénynek megfelelően (monitor, laptop, könyv, kotta stb.) írunk fel.

Egyéb elváltozások gyanúja esetén biomikroszkóp (réslámpa) illetve szemtükör áll rendelkezésre, ha szükséges szakorvoshoz irányítjuk a pácienseket további vizsgálatra.

Kontaktlencse illesztést 12-14 éves kortól végzünk, fiatalabb, sportoló gyermekeknél a szülő betanítása történik. A panaszmentes, hosszú távú kontaktlencse viselés érdekében fontosnak tartjuk a kontrollt. Első illesztés esetén 1 hónapon belül, később évente javasoljuk. Panasz esetén azonnal.

Speciális vizsgálatok

Polateszt vizsgálattal a két szem együttműködési képességét tudjuk vizsgálni, egy időben, de a két szemet elkülönítve. Rejtett kancsalság, tompalátás kiszűrésére, korrigálására van így lehetőség, speciális, prizmás szemüveglencsékkel (kontaktlencse nem).

Amikor ezt javasoljuk

  • Gyakori fejfájás. migrén, frontérzékenység
  • Fáradtság, koncentrálási-olvasási nehézség, diszlexia
  • Kettős látás
  • Jellemző panasz, hogy a most”divatos” 3d mozi zavaró, kocsiban hátul ülés hányingert okoz.
  • A rejtett kancsalság öröklődhet, ha a szülő is panaszos, volt féloldalt takart szemüveg. Ilyen esetben a gyermeket mielőbb célszerű szűrésre vinni!

Színtévesztést korrigáló szemüveg

Szemünk egyik alapvető funkciója a tárgy és mélységlátás mellett a színlátás képessége. Ideghártyánk 3 színérző elemmel rendelkezik (piros, zöld, kék), normál esetben mindhárommal, megfelelő arányban. Valamelyik csökkent működése vagy hiánya színtévesztést okoz. Ez az élet számos területén okoz nehézséget illetve hátrányt jelent több szakma esetében. Például: kozmetika, autóipar, festészet-grafika, textil ipar.

Ennek javítására fejlesztett ki egy “ún.” Colorlite lencserendszert Dr.Wenczel Klára professzor (Műegyetem), ami speciális színű bevonatokkal javíthatja, vagy növelheti a színlátás képességét.

Steindl Márta

Optometrista, Kontaktológus

Üzletünkben a vizsgálatokat Steindl Márta diplomás optometrista, kontaktológus végzi.